SCOH Invalpool

onderwijs en peuteropvang

Nieuws

Anemaschool leert programmeren en coderen met de Ozobot

13-04-2018
De basisvakken zoals o.a. rekenen en taal blijven van groot belang, maar daarnaast worden tegenwoordig ook samenwerken, digitalisering en het aanleren van 21-eeuwse vaardigheden steeds belangrijker. Op de Anemaschool leren kinderen uit groep 7 en 8 programmeren en coderen met een Ozobot

,,Wij vinden het belangrijk dat kinderen kennismaken met de hedendaagse technologie en deze technische vaardigheden op een spelende manier aanleren'', legt schooldirecteur André Verboom uit. 
Daarom zijn de kinderen van de groepen 7 en 8 op de Anemaschool momenteel aan het experimenteren met de educatieve, programmeerbare robot genaamd Ozobot.
 
De Ozobot is het beste te omschrijven als een klein, rond bolletje van nog geen vijf centimeter welke beschikt over wieltjes en sensors. Deze leuke gadget kan geprogrammeerd worden d.m.v. lijnen, kleuren en basis programmeertaal.

Zwarte lijn 
Het kleine robotje volgt standaard een zwarte lijn op papier. De kinderen tekenen zelf de lijnen waarbij ze verschillende kleurcodes kunnen maken. De Ozobot zal hierdoor allerlei manoeuvres uitvoeren. Wanneer het robotje een kleurcode tegenkomt die hij herkent, volgt hij een opdracht uit. Zo kan kleurcode ‘rood’ bijvoorbeeld betekenen dat hij rechtsaf moet slaan. Op deze manier kun je de Ozobot precies vertellen welke lijnen hij moet volgen. Als er geen kleurcode bekend is, maakt dit innovatieve robotje zelf keuzes.
 
André is enthousiast over de lessen. ,,De Ozobot is niet alleen te programmeren via papier, ook is het mogelijk hem via een iPad of tablet van alles uit te laten voeren. Er zijn verschillende apps waar Ozobot mee samenwerkt. Zo kan het robotje bijvoorbeeld dansen over het scherm, of kunnen kinderen op het scherm allerlei lijnen uitzetten. Hoe dit precies werkt zullen de leerlingen tijdens de volgende lessen gaan ontdekken.''

Delen
Terug naar overzicht