nieuws

Bijzondere mijlpaal voor SCOH

24-06-2019
Interview met Rietje Straatman over 40 jaar peuteronderwijs

SCOH viert dit jaar een bijzondere mijlpaal: het peuteronderwijs bestaat 40 jaar. Een van de eerste SCOH-scholen waar gestart werd met een peuterspeelzaal is de Bavinckschool. We gaan in gesprek met Rietje Straatman, die vanaf dag één werkzaam is bij deze peuterschool in de bomenbuurt.

Hoe kijkt u terug op uw eerste periode in het peuteronderwijs? 

Die tijd is niet meer te vergelijken met nu. Kinderen kwamen twee dagdelen spelen en samen met een collega zorgde ik ervoor dat alles goed verliep. We regelden de financiën, de planning en zorgden voor voldoende aanmeldingen. Het was een leerzame tijd, maar tegenwoordig is alles veel professioneler geregeld. 

De peuterspeelzaal werd omgedoopt tot de voorschoolse opvang. Wat betekende deze verandering voor u?
Landelijk werden er kwaliteitseisen opgesteld waar iedere voorschool aan moest voldoen. Denk hierbij aan het maximale aantal kinderen in een groep, de uren en de eisen aan de medewerkers. Er kwam meer aandacht voor het werken met methodes, bijvoorbeeld op het gebied van taalontwikkeling. Voor mij betekende dit dat ik weer de schoolbanken in moest om me bij te laten scholen. 

Wat vond u ervan om weer te gaan studeren?
Het werkveld is veranderd, we hebben bijvoorbeeld steeds meer leerlingen met andere culturele achtergronden. Het is begrijpelijk dat ook de eisen strenger worden. Het begon met een opleiding SPW, later werd het taalonderwijs verplicht en recent zorgde de harmonisatiewet ervoor dat de eisen nog strenger werden. Ik begrijp het en vind het altijd interessant om bij te leren. Met sommige vakken heb ik echter veel moeite gehad. Maar het is me gelukt, dus daar ben ik trots op.

Waar kijkt u met plezier op terug?
Ik heb de hele organisatie zien veranderen en daar zelf op mijn manier een steentje aan bijgedragen. Toen ik hier begon met werken, was er bijvoorbeeld nog geen CAO. Daar heb ik me hard voor gemaakt. Ook heb ik samen met een collega de Ondernemingsraad opgericht. Daarnaast heb ik altijd enorm fijn samengewerkt met de basisschool. Wat ik vooral bijzonder vind, is dat kinderen die jaren geleden bij mij op de opvang zaten, nu hun eigen kinderen langsbrengen. Dat is toch een teken dat ze vertrouwen in mij hebben.

Na de zomervakantie gaat u met pensioen. En dan? 
Dan ga ik genieten van mijn vrije tijd. Daar kijk ik naar uit, maar het zal ook wennen zijn. Ik heb dit werk altijd met veel plezier gedaan. Gelukkig hoef ik nog niet definitief afscheid te nemen, want na de zomer start ik als vrijwilliger op de basisschool. Helemaal loslaten hoeft gelukkig nog niet.
 

Delen
Terug naar overzicht