nieuws

Bliksemstage voor leerlingen CBS Comenius

11-12-2019
Wat wil je later worden? Voor veel kinderen is dit een moeilijke vraag. Want hoe weet je wat je later wilt worden als je niet weet waaruit je kunt kiezen? Basisschool Comenius organiseert samen met JIC bliksemstages voor kinderen uit groep 7 en 8 zodat ze alvast een kijkje krijgen op de arbeidsmarkt en ontdekken waar hun talenten liggen. Het team van CBS Comenius blikt terug op leuke en leerzame stages en wil voortaan twee keer per jaar met de leerlingen op pad.

Zelf popcorn bakken en kaartjes verkopen bij Pathé, klanten te woord staan bij The Office Operators, je eigen bloemstuk maken bij de bloemist of rondrijden in de auto van een minister: dat maak je niet elke dag mee. Directeur Erik Ekkelenkamp: “Veel kinderen willen dokter worden, of piloot. Er zijn zoveel beroepen en sectoren waar zij geen weet van hebben. Dankzij deze bliksemstages proeven ze van de praktijk en ontdekken ze wat er allemaal mogelijk is. Het is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens ontzettend leuk.” 
  
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 

JINC regelt de bliksemstages van A tot Z, de leerkrachten bereiden de kinderen voor en gaan mee ter begeleiding: “Ik ben zelf mee geweest naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De bliksemstage startte met een presentatie en een rondleiding. Er werd verteld hoe een werkdag eruitziet op het ministerie en kinderen konden vragen stellen. Daarna mochten ze een stukje meerijden met de privéchauffeur van een minister. Dat vonden ze natuurlijk prachtig, rijden in een dure auto mét eigen chauffeur.”  
  
Horizon verbreden 

Na de rit kregen de kinderen een kijkje op de ICT-afdeling van het ministerie: “De leerlingen mochten plaatsnemen op de helpdesk en allerlei ICT-problemen oplossen. Ze vonden het geweldig om de handen uit de mouwen te steken en ervoor te zorgen dat mensen weer aan het werk konden.” Erik ziet dan ook absoluut de meerwaarde van de bliksemstages: “Kinderen komen op bijzondere plekken en leren in de praktijk hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. We streven er dan ook naar twee keer per jaar op bliksemstage te gaan. Ongeacht je niveau zijn er zoveel mogelijkheden. Dit is een mooie manier om hun horizon te verbreden.” 

Delen
Terug naar overzicht