nieuws

Internationalisering: naar het buitenland voor inspiratie

07-10-2019
Internationalisering is een vast onderdeel geworden in het onderwijs. Het doel? Leerlingen klaarstomen voor de wereld van morgen. Want wie voorbereid is op een internationale maatschappij, vergroot zijn kansen op de arbeidsmarkt. Op de PC Oranjeschool en De Ark gaat dit verder dan les in de Engelse taal. Ronald Akkerboom, directeur bij De Ark: “Over de grens is zoveel te leren.” 

Ronald volgt zelf een Master of Business Administration (MBA) opleiding. “Wie zich inzet voor de ontwikkeling van kinderen, moet zichzelf ook willen ontwikkelen.” Tijdens een studiereis naar China bezocht hij een Europees bedrijf: “Ontzettend inspirerend hoe de Chinese directie de Europese gedragsregels heeft weten te vertalen naar de Chinese werknemers. Een vertaling die echt niet eenvoudig, maar wél onmisbaar is om werkprocessen te laten slagen.” Geïnspireerd keerde Ronald terug naar Nederland. “Wij kunnen op onze beurt weer zoeken naar een goede vertaling van de SCOH strategische agenda voor onze eigen school.”

Op De Ark laat het team zich inspireren door onderzoek uit binnen- en buitenland. Ronald: “We buigen ons nu bijvoorbeeld over ‘Leren zichtbaar maken’, een onderwijsmethodiek van John Hattie. Een invalshoek waarbij onderwijsonderzoek in de praktijk wordt ingezet. En zo zijn er nog veel meer onderwijstheorieën die succesvol zijn.”

Ook de PC Oranjeschool besteedt veel aandacht aan internationalisering. “Al meer dan vijftien jaar helpen wij met de Taalklas kinderen die in Nederland zijn komen wonen, een vliegende start te maken”, vertelt directeur Janneke Demoet. “Deze leerlingen behalen hele goede resultaten en kunnen vervolgens goed aansluiten op regulier onderwijs.”

Naast de Taalklas laat ook Janneke zich over de grens inspireren. “Wij zijn op school al een tijd bezig met ontwikkelingsgericht leren. Daar past de methode ‘Teach like a Champion’ van Doug Lemov heel goed bij. Bij deze methode gaat het niet alleen om prestaties, maar ook om het werken aan karakter en aan een sterke klascultuur. We besloten daarom New York te bezoeken, waar verschillende scholen deze methode volgen.”

Janneke ging naar huis met een flinke dosis inspiratie en mooie lessen. “Je merkt dat zo’n methode echt goed werkt als iedereen dezelfde aanpak hanteert.” Waar mogelijk implementeert Janneke de methode ook op De PC Oranjeschool: “We zijn van plan om als directie veel meer in de groep aanwezig te zijn. Zo houden we voeling met de doelgroep en kunnen we de leerkrachten beter coachen.”

Delen
Terug naar overzicht