nieuws

Koetsveldschool vooruitstrevend op het gebied van ICT

08-07-2019
Dankzij de inzet van digitale middelen in de klas, vergroot je de betrokkenheid én leerprestaties van leerlingen. Astrid van der Zon, ICT-coördinator op de Koetsveldschool, weet hier alles van. Zij houdt de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT in het onderwijs nauwlettend in de gaten en past geregeld nieuwe trends toe in haar klas. Binnenkort gaat zij ook bij andere SCOH-scholen langs om haar kennis te delen.

SCOH hecht veel waarde aan toekomstbestendig onderwijs. In de nieuwe strategische agenda We are the change, die in 2018 werd ontwikkeld, is daarom veel aandacht voor digitale geletterdheid. Astrid: “Dit betekent dat we kinderen alle vaardigheden bijbrengen die zij nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het gebied van programmeren en social media. ICT biedt zoveel mogelijkheden en kansen. Daar moet je als school gebruik van maken.”

Op de Koetsveldschool gebeurt dit al enkele jaren. Astrid: “Onze leerlingen krijgen onder andere les met behulp van iPads en robots, zoals Dash en Dot. Je merkt dat leerlingen veel meer betrokken zijn wanneer we robots inzetten, bijvoorbeeld bij het maken van sommen en het leren van woordjes. De Koetsveldschool is een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs, daarom is het extra bijzonder dat kinderen die bijvoorbeeld niet kunnen lezen of schrijven door middel van de vriendjes Dash en Dot toch worden uitgedaagd. Ze hebben plezier in het leren en leren bovendien sneller en beter.”

Ook in het reguliere onderwijs liggen er veel kansen volgens Astrid: “Veel scholen zijn huiverig om af te stappen van hun vertrouwde onderwijsmethoden, maar ik merk dat ze wel benieuwd zijn naar de mogelijkheden. Ze weten alleen niet welke ICT-toepassingen zij in moeten zetten.” Daarom gaat Astrid in het nieuwe schooljaar twee dagen per week langs bij andere SCOH-scholen om hen te adviseren: “De ontwikkelingen op dit gebied gaan zo snel, het is moeilijk om de juiste keuze te maken. Ik heb inmiddels zoveel kennis en ervaring, die deel ik graag met anderen.”

Delen
Terug naar overzicht