nieuws

Leerlingen Leyenburgschool winnen Philip de Roo-prijs tijdens Kinderklimaattop

24-06-2019
De leerlingen uit groep 8b van basisschool Leyenburg hebben een prijs in de wacht gesleept. Het actieplan dat de leerlingen tijdens de elfde Kinderklimaattop presenteerden over hun visie op de toekomst van het klimaat zorgde ervoor dat zij er met de Philip de Roo-prijs vandoor gingen. Een prestatie waar hun lerares Bregje van Rest ontzettend trots op is: “Het was een fantastische dag, mét een prachtig eindresultaat. De kinderen waren helemaal door het dolle heen met hun prijs.” 

Klimaatverbond Nederland organiseert al jaren de Kinderklimaattop. Tijdens deze top worden kinderen uitgedaagd om in actie te komen voor het klimaat. Ook de leerlingen uit groep 8b van de Leyenburgschool werden uitgenodigd voor dit bijzondere evenement in het Museon in Den Haag. En daar zeiden de leerlingen geen nee tegen. Bregje: “In de klas besteden wij regelmatig aandacht aan het milieu en onze bijdrage hieraan. De Klimaattop sluit hier perfect bij aan.”

Duurzame ontwikkelingsdoelen
Het doel van de dag is om kinderen na te laten denken over het klimaat. Een beter milieu begint bij jezelf en daarom werden de leerlingen aan het werk gezet. Aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelen, die door de Verenigde Naties zijn vastgesteld, mochten de groep 8b-leerlingen samen met een raadslid of ambtenaar kijken wat er op school aangepakt kan worden om klimaatverandering tegen te gaan.

Een ochtend lang brainstormen leverde mooie actieplannen op. Bregje: “In totaal hebben de leerlingen vier actieplannen opgesteld die eenvoudig in de klas gerealiseerd kunnen worden. De leerlingen wilden o.a. meer gebruik maken van het daglicht, geen papieren handdoekjes meer in de klas, afval scheiden en meer groen in school.” Omdat de plannen van de groep 8b leerlingen niet alleen heel slim zijn maar ook nog eens op korte termijn uitvoerbaar, besloot de jury dat zij de felbegeerde prijs dik verdienden.

Mooie resultaten
Heeft de Kinderklimaattop de leerlingen ook iets opgeleverd? Bregje: “Absoluut. De kinderen hebben de plannen aan onze directeuren gepresenteerd. Die waren direct overtuigd dus enkele plannen zijn al daadwerkelijk uitgevoerd. Er hangen nu theedoeken in de klas, er staan meer planten in school en we laten het licht vaker uit. Het is mooi om te zien hoe milieubewust de kinderen zijn én hoe zij andere kinderen bij ons op school stimuleren om bijvoorbeeld ook vaker het licht uit te laten. Kortom, het was niet alleen een leuke dag, maar ook nog eens erg leerzaam.”

Philip de Roo-prijs
Elk jaar reikt de organisatie van de Kinderklimaattop de Philip de Roo-prijs uit. Philip de Roo – ambassadeur van de Kinderklimaattop – ging op 15-jarige leeftijd namens het Wereld Natuur Fonds een maand naar Antarctica om onderzoek te doen naar het klimaat en klimaatverandering. Vele reizen volgden, maar in 2015 ging het mis. Een wetenschappelijk expeditie in het poolgebied van Noord-Canada werd hem fataal. De prijs is naar hem vernoemd en wordt ieder jaar uitgereikt door zijn familie.

Delen
Terug naar overzicht