nieuws

Meester Schabergschool bestaat 175 jaar

23-05-2019
De Meester Schabergschool bestaat 175 jaar. De oudste school van SCOH viert dit met een uitgebreide feestweek voor zowel leerlingen, ouders, medewerkers, buurtbewoners en reünisten. 

De Meester Schabergschool werd in 1844 geopend als armenschool in de Halstraat achter de Jacobskerk. Meester Schaberg was 51 jaar lang de bovenmeester en hij was zeer geliefd. Hij was een ijverige man en verdiende duizend gulden per jaar. Ook kreeg hij gratis een huis, vuur, licht en medicijnen. Hij zorgde voor maaltijden voor alle kinderen. En hij schreef geschiedenisboekjes. Meester Schaberg wilde graag dat de kinderen leerden van vroeger en dat zij hierdoor levenswijsheid opdeden. 

Dat leren van vroeger staat ook centraal tijdens de feestweek. Leerlingen krijgen extra geschiedenisles en mogen zelf verhalen schrijven of tekenen over Meester Schaberg of wat ze zouden doen als zij directeur van de school zouden zijn. De feestweek wordt gehouden van 17 tot 21 juni. Andere evenementen zijn een zomerfeest op maandag waarbij de hele wijk is uitgenodigd. De Schabergschool heeft namelijk een goede band met de wijk. Onderwijswethouder Saskia Bruines en Jan Schinkelshoek (voorzitter van de Raad van Toezicht SCOH) en Gerard van Drielen (Voorzitter College van Bestuur SCOH) zijn er ook bij. 

Op dinsdag is er een reünie voor oud-leerlingen en oud-leerkrachten. En op donderdag is er een prijsuitreiking voor het mooiste verhaal of tekening over Meester Schaberg. Op die dag wordt ook een kunstwerk onthuld dat door de kinderen gemaakt is en geschonken wordt aan de school. 
Op vrijdag gaan alle leerlingen van de Schabergschool op schoolreis. 

Delen
Terug naar overzicht