nieuws

Terugblik over 40 jaar peuteronderwijs

07-11-2019
Het peuteronderwijs bij SCOH bestaat veertig jaar. Een lange periode, waarin er veel veranderd is. Daar weet Enny van Gilst, VVE coach bij SCOH, alles van.

40 jaar geleden startte Enny haar loopbaan in de sociale sector. Al snel kwam ze in de kinderopvang terecht: “Daar ben ik niet meer uit weggegaan. Ik ben begonnen als medewerker in een wijkcentrum in Rotterdam en na twee jaar overgestapt naar de kinderopvang in Den Haag. Van pedagogisch medewerkster werd ik assistent hoofd, manager van een kinderdagverblijf en later regiomanager kinderopvang.”

Vallen en opstaan  
Het was een andere tijd, aldus Enny: “Er was veel minder wet- en regelgeving. Dat was soms best fijn. Als je met 14 peuters en twee leidsters naar het Haagse Bos wilde om lekker te klimmen en klauteren, dan kon dat. Dat is nu onvoorstelbaar. Daar denk ik nog wel eens aan terug. Vroeger mochten kinderen meer, durfden ze meer en werden ze uitgedaagd de wereld zelf te ontdekken. Dat ging met vallen en opstaan.”

Verandering
In de loop der tijd kwam hier verandering in: ”Er kwamen bijvoorbeeld steeds meer veiligheidseisen, pedagogische doelen en het werken met vroegschoolse programma’s. De ontwikkeling van kinderen wordt nu gevolgd vanaf dat zij 2.5 jaar oud zijn. Nu worden kinderen steeds meer beschermd. Dat is goed, want de veiligheid van kinderen staat boven alles. Ouders verwachten dit ook van ons. Maar af en toe denk ik dat we kinderen ook hun eigen fouten moeten laten maken zodat ze leren om met tegenslagen om te gaan.” 
  
Kwaliteit
Natuurlijk was niet alles vroeger beter aldus Enny: “Zeker niet zelfs. Er heeft bijvoorbeeld een sterke professionalisering plaatsgevonden. Dat moet ook, want de kinderen zijn niet meer hetzelfde als vroeger. We hebben te maken met verschillende nationaliteiten, meer zelfstandigheid van kinderen en een toenemende betrokkenheid van ouders.” Enny volgde diverse opleidingen en trainingen waardoor ze zeven jaar geleden werd aangenomen als VVE coach binnen SCOH: “Dit betekent dat ik mijn kennis over de ontwikkeling van kinderen overdraag op de pedagogisch medewerkers. Samen zorgen we ervoor dat de kwaliteit binnen ons peuteronderwijs steeds verder toeneemt. Veranderingen zullen er altijd zijn en hier gaan we in mee, zo hoort het ook.”

Delen
Terug naar overzicht