nieuws

Toetsen op afstand met Bouw!

15-12-2020
Marianne Mundt-Stolk is onderwijsondersteuner op de Oranjeschool. Ze werkt één op één of in kleine groepjes met leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben bij het lezen. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen waarvan vermoed wordt dat ze dyslexie hebben, of kinderen van niet-Nederlandstalige ouders. Hiervoor gebruikt Marianne al twee jaar het programma Bouw!. Toen de scholen in maart dicht gingen, vond Marianne een slimme oplossing om op afstand toch de toetsen uit het programma af te nemen.

Marianne vertelt: “Bouw! is een online programma dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen met een leesachterstand. Het is een heel leuk programma, waar je door vaak te oefenen steeds meer lessen kunt vrijspelen. De leerlingen kunnen ook hun eigen avatar maken, en aan het eind van het programma hun eigen diploma. We gebruiken Bouw! onder andere om dyslexie te signaleren. Elk onderdeel van Bouw! wordt afgesloten met een toets. Op basis van de uitslag kunnen we bijvoorbeeld dyslexie vergoedingen aanvragen voor leerlingen.” 

Regelmatig oefenen

“Het is belangrijk om regelmatig te oefenen met Bouw!,” zegt Marianne. “Normaal gesproken zie ik elke leerling vier keer per week. Om resultaten te boeken moet je zeker minimaal twee keer in de week 15 á 20 minuten oefenen.” Toen de scholen door de coronacrisis hun deuren moesten sluiten konden de kinderen thuis blijven oefenen. Marianne: “Bij de meeste kinderen ging dat wel goed, maar er waren ook leerlingen die helemaal niet oefenden. Kinderen hebben thuis soms geen computer, of geen goede internetverbinding, waardoor ze niet kunnen inloggen. Dat was wel frustrerend.” 

Meekijken met de toetsen

“De kinderen kunnen zelfstandig of samen met hun ouders oefenen met Bouw!, maar voor het afnemen van de toetsen moet ik zelf aanwezig zijn,” vertelt Marianne. “Daar heb ik een slimme oplossing voor gevonden. Ik ben me snel gaan verdiepen in de mogelijkheden van Google Remote Desktop Sharing. Door verbinding te maken via Google Remote Desktop Sharing kon ik met de leerlingen thuis meekijken en zo toch de toetsen afnemen. Voor de ouders heb ik laagdrempelige handleidingen geschreven, zodat voor hen duidelijk was hoe Google Remote Desktop Sharing werkt. Gelukkig zie ik de kinderen nu weer op school, maar de mogelijkheid om de toetsen op afstand af te nemen zal ik achter de hand houden.” 

 

Delen
Terug naar overzicht