nieuws

Uit de bankenwereld het onderwijs in

26-01-2020
“Ik wilde werk waarbij ik een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de samenleving. Een baan die mij echt bevrediging geeft.” Tialda Bos werkte in het bankwezen, via het zij-instroomtraject van SCOH staat ze nu voor groep 6/7 op de Oranjeschool. In deze nieuwsbrief vertelt ze over haar ervaringen.

“Ik ben vorig jaar naar de meet-up geweest. Ik liep al langer met het idee om in het onderwijs te gaan werken. Ik werkte in het bankwezen en kreeg weinig voldoening van mijn werk. Dat gevoel werd sterker, ik wilde iets anders doen.’’ Tijdens de meet-up ontmoet Tialda schooldirecteuren tijdens een speed-date. “Dat was heel fijn, je hebt een gezicht bij een naam en kunt even kennis maken.”

Bij een meeloopdag, slaat de vonk naar het onderwijs écht over. “Ik zat achter in die klas en ik zag mezelf al voor de klas staan. Het contact met de kinderen, dat je ze iets bij kunt brengen, dat je ze helpt in hun ontwikkeling. Je kunt ze ondersteunen op sociaal vlak, met hun zelfvertrouwen bijvoorbeeld.’’
In overleg met SCOH gaat Tialda aan de slag op de Oranjeschool. “Ik heb samen met mijn duo groep 6/7. Ik begon in september met meekijken en meelopen. Vanaf november heb ik een vaste dag dat ik alleen de klas draai. Ondertussen is de PABO voor mij ook begonnen.”

Tialda deelt de ervaring van veel zij-instromers dat het een pittig traject is. “Ik heb hier heel bewust voor gekozen, zowel financieel als qua tijd en belasting. Mijn gezin staat er achter en daardoor voel ik mij enorm gesteund. Het is gewoon best zwaar want je moet je lessen voorbereiden, maar hebt ook veel opdrachten van de PABO die je af moet ronden. Ze hebben het curriculum van vier jaar naar een traject van twee jaar omgebouwd, dus dat is best heel intensief. Het is voor mij een hele investering qua tijd.”

Tialda geniet van haar werk in de groep en heeft die extra tijd er dus zeker voor over. “Ik leer elke dag. Nu ben ik bijvoorbeeld erg bezig met de dynamiek in de groep en hoe je orde houdt. Aan het einde van een schooldag kijk ik terug en ik zie dat ik elke dag groei in het vak. De kers op de taart is dan een leerling die een tekening komt geven. Zo leuk.”

Delen
Terug naar overzicht