Shanté: “Ieder persoon is mooi en mag er zijn, hoe uniek je ook bent.”

Wij zijn ontzettend trots om te mogen verkondigen dat Shanté Modeste, onderwijsassistente bij de P. Oosterleeschool, haar eigen kinderboek heeft geschreven. Een grote droom die voor haar uitkomt! In dit interview vragen wij naar haar drijfveren, hoe het boek is ontvangen en de speciale boodschap die ze iedereen wil meegeven.

Shanté Modeste, voor een kaart met de scholen en peuterscholen van SCOH (nummer 22 is de P. Oosterleeschool en hun peuterschool)

Waarom heb je gekozen voor het onderwijs?
“Toen ik zelf op de basisschool zat, zag ik dat juffen en meesters aan het einde van het jaar chocolade cadeau kregen. Toen dacht ik: dat wil ik ook wel! Maar de gedachte is daarna ook gebleven. Op de middelbare school heb ik er meer over nagedacht en besloten dat dit echt is wat ik wilde gaan doen.”

Hoe kwam je op het idee om je kinderboek ‘Sula de Verdrietige Paddenstoel’ te schrijven?
“In het laatste jaar van mijn mbo-opleiding had ik de opdracht een Kamishibai te maken, een Japanse vertelplaat. Zo ontstond Sula, maar toen was het dus nog maar één pagina. Daarna had ik een tussenjaar en ontstond het idee om de plaat uit te bereiden tot een prentenboek. Daarin werd ik ook gestimuleerd door verschillende mensen, zoals mijn moeder. En door mijn goede vriendin Rinia, die vervolgens ook corrector werd voor mijn boek. Ik noem ‘Sula’ nu een voorleesboek of een kinderboek, omdat er naast de plaatjes ook tekst in het boek zit en het geschikt is voor kinderen van verschillende leeftijden, want thema’s als afwijzing en zelfacceptatie kunnen spelen in alle klassen.”

Hoe reageren kinderen op het boek?
“Ik heb het boek aan verschillende klassen en leeftijden en op verschillende scholen voorgelezen. Kinderen worden helemaal meegenomen in het verhaal en sommige dingen vinden ze grappig. Als Sula wordt weggestuurd uit het dorp reageren kinderen met: ‘maar dat mag toch niet!’ Het einde van het boek vinden ze leuk en daarna vinden ze het jammer dat het verhaal is afgelopen.”

De voorkant van het boek zie je de titel en een verdrietige paddenstoel. Dat is Sula, de hoofdpersoon.

 

Dat roept de vraag op: komen er meerdere delen?

“Die vraag krijg ik vaak! Maar ik heb in mijn tussenjaar veel energie erin gestoken. En ik wil me nu op mijn PABO focussen. Maar wellicht krijg ik weer een idee dat ik in een deel 2 kwijt kan of in een ander prentenboek.”

Waarom is de hoofdpersoon eigenlijk een paddenstoel?
“Goede vraag. Ik weet het niet precies. Dieren worden al vaak gebruikt, wanneer de personages geen mensen zijn. Dus dit was eens iets anders. Ik vind paddenstoelen wel heel leuk.”

Zonder het verhaal te verklappen: hoe kwam je op de twist in het boek?
“Als je kijkt naar redenen voor pesten, dan kan het zo zijn dat er gepest wordt met iets wat de pester, of de meeloper, zelf heeft meegemaakt. Men kan pesten om zichzelf te verschuilen of te beschermen. Dat is ook iets wat ik zelf heb gezien. Toen ik klein was ben ik zelf helaas ook gepest met mijn uiterlijk.”

Wat hoop je met de boodschap van het boek te bereiken?
“Ik wil dat mensen leren dat het okay is dat ze eruitzien zoals ze doen. Of zijn zoals ze zijn. Elke persoon is mooi en mag er zijn, hoe uniek je ook bent. Daarnaast heeft iedereen wel iets waarmee hij strugglet en dat is ook okay. Daarom wil ik het boek aanbevelen voor jong én oud.”

‘Sula, de verdrietige paddenstoel’ kun je hier bestellen!

Meer Actueel

Kinderen

We zijn trots om het jaarverslag van SCOH voor 2023 met je te delen. In 2023 zijn wij gestart met een nieuwe strategische koers tot 2030.

Leyenburg lunch

Bij SCOH houden we van een mooie band tussen de scholen en hoe deze samenwerking iedereen laat groeien. Een goed voorbeeld?