INTERVIEW MET leraar EN 'MEEST INSPIRERENDE SCOH'ER' Steven Spaans

Mensen die in het onderwijs werken, doen dit met hart en ziel. Zo ook Steven Spaans, die tijdens de SCOH Inspiratiedag op 19 september uitgeroepen werd tot 'Meest Inspirerende SCOH'er'. Steven werkt als leraar op basisschool De Meerpaal en bovenschoolse coach voor zij-instromers. Lees hieronder het interview!

Wat is je functie binnen SCOH?

 “Ik heb niet één functie, maar vervul meerdere rollen en heb diverse taken, waaronder lesgeven, coachen en begeleiden en werken aan onderwijsvernieuwing. Formeel gezien ben ik leraar, maar sinds februari ben ik ook bovenschoolse coach. Als bovenschoolse coach ben ik verbonden aan een groep zij-instromers.

Zij-instromers hebben al een andere hbo- of wo-opleiding afgerond en willen een overstap maken naar het onderwijs. Ze zijn vanaf het begin werkzaam op een basisschool. Ze werken en leren dus tegelijk. Dat vraagt om een stukje extra begeleiding. Die rol vervul ik. Ik vind dit heel erg leuk om te doen. Verder heb ik voor de zomervakantie de opleiding ‘schoolleider’ afgerond, dus ik houd me ook bezig met managementtaken. Ik ben officieel geen adjunct-directeur, maar in de praktijk komt het er weleens op neer.”

Hoe heb jij je gespecialiseerd tot bovenschoolse coach?

“Dit is mijn 4e schooljaar bij SCOH. Ik kwam hier terecht via mijn Master Leren en Innoveren. Ik ben opgeleid tot ‘change agent’ (veranderkundige) binnen het onderwijs. De Meerpaal was op zoek naar iemand die zich naast het lesgeven zou richten op het professionaliseren van het team en het ontwikkelen van het onderwijs. Hier houd ik me dus naast het lesgeven mee bezig.”

Hoe heb je de Inspiratiedag ervaren?

“Ik vond het heel leuk en bijzonder om met al deze mensen samen in beweging te zijn. Ik vind het heel leuk om andere mensen te ontmoeten. Dat vind ik een meerwaarde van het werk dat ik nu doe, ook op andere scholen; ik bouw een netwerk op. Tijdens de inspiratiedag drong het tot me door dat we een vrij groot bestuur zijn in Den Haag. SCOH is veel groter dan je eigen school en je eigen klas!”

 

“Ik voel me vereerd dat ik verkozen ben tot meest inspirerende SCOH’er, maar er zijn ook heel veel andere inspirerende ontwikkelingen binnen SCOH die aandacht verdienen.”

Waarom denk je dat zoveel collega's je hebben genomineerd?

“Nou… Ik denk wel dat ik goed ben in het aansluiten bij mensen en dat zij merken dat ik het beste met hen voor heb en toegankelijk ben. Zodra we een goede band hebben, kunnen ze ook echt bij mij terecht en kan ik hen verder helpen. Het draait niet om mij, maar om de ander.”

Welke wijze les zou je willen delen met collega’s?

“Het is belangrijk om vaker te waarderen wat collega’s doen en van daaruit samen naar ontwikkelmogelijkheden te zoeken. Waardering geeft de energie die nodig is om er tegenaan te gaan en je te ontwikkelen. Samenwerken vind ik ook heel belangrijk. In een professionele cultuur wordt samengewerkt aan ontwikkeling en vernieuwing. Je kunt elkaar – en daardoor de organisatie – sterker maken. Een luisterend oor hebben en eigen aannames ‘zacht’ zetten is waardevol en leidt tot andere gesprekken.”

Daarnaast legt Steven uit dat luisteren heel belangrijk is. “Toen ik een coachopleiding deed, heb ik vaardigheden geleerd die nu goed van pas komen. Voordat ik de coachopleiding had afgerond, was ik weleens geneigd om ongevraagd advies te geven. Dat doe ik nu niet meer. Het is niet mogelijk om je eigen gedachtes en aannames helemaal uit te zetten, maar je kunt je wel bewúst zijn van wat je denkt. Laat de ander praten! Dan wordt het een heel ander gesprek.”

foto steven spaans

Meer Actueel

banenmarkt

Op vrijdag 14 april 2023 organiseren we een SCOH Banenmarkt. Deze middag/avond zijn er diverse scholen van SCOH vertegenwoordigd.

logo paul kruger

De school bestaat dit jaar 100 jaar. Om deze historische mijlpaal te vieren, worden er verschillende leuke activiteiten georganiseerd.

GMR scoh

De uitslag van de GMR-verkiezingen is bekend en is anders dan we gewend zijn! Hieronder volgt een uitleg over de invulling van de zetels. (zie afbeelding voor de namen van de nieuwe GMR)