Interview met Pedagogisch Medewerker en 'Meest Inspirerende SCOH'er' Hilda Boymans

Mensen die in het onderwijs werken, doen dit met hart en ziel. Zo ook Pedagogisch Medewerker Hilda Boymans die werkt voor peuterschool De Oosterlee. Zij was tijdens de SCOH Inspiratiedag op 19 september één van de twee medewerkers die werd uitgeroepen tot 'Meest Inspirerende SCOH'er'. Een hele eer en voor haar volkomen onverwachts. Wat doet Hilda bij SCOH en hoe vond ze het om deze titel te winnen? Lees het hieronder in het interview!

Wat is je functie binnen SCOH?

“In totaal ben ik al 21 jaar werkzaam als pedagogisch medewerker bij SCOH. Ik werk inmiddels al 14 jaar bij peuterschool De Oosterlee. Het is een locatie met heel veel verschillende nationaliteiten. Daardoor is de taal vaak een probleem. Ik vind het een leuke uitdaging om de kinderen dan te helpen, zodat ze zich in het Nederlands verstaanbaar kunnen maken. Ik doe dit niet alleen samen met de kinderen. Ik betrek de ouders er ook bij.”

Waar geniet je het meest van?

“Ik vind het erg leuk dat mij op een gegeven moment gevraagd is om me op Ouderbetrokkenheid te richten. Ik maak onder andere twee uur per week tijd voor ouder en kind. Het is de bedoeling dat de ouder dan met het kind gaat spelen. Dit noemen we Samenspel. Er zijn materialen aanwezig en ik begeleid de ouders bij het spelen met het kind. Al doende leer ik het kind kennen en zie ik hoe de ontwikkeling verloopt. Ik kan dan ook inschatten hoe betrokken de ouder is en hoe moeilijk de ouder het vindt. Ik ga met de ouder in gesprek of speel mee. Ik stimuleer de ouder om met het kind te praten. Taal en cultuur speelt dan een belangrijke rol. Zo ben ik uiteindelijk een bekend gezicht voor ouders geworden.”

Hoe heb je de SCOH Inspiratiedag ervaren?

“Ik heb het op de Inspiratiedag erg naar mijn zin gehad. Ik vond het heel fijn om na de coronajaren weer veel collega’s te spreken. De uitreiking is iets om nooit te vergeten. Ik weet nog dat ik de plenaire zaal inliep en een groot scherm zag. Ik las een aantal quotes op het scherm en zag vervolgens opeens mijn eigen naam staan. Daardoor was ik al heel erg verrast. Ik dacht: het zal toch niet?! Nadat de trofee aan me overhandigd was op het podium, moest ik natuurlijk ook wat zeggen. Het overviel me wel, want zo’n spreker ben ik niet… Het is natuurlijk een hele eer dat ik geselecteerd ben uit al die collega’s die voor SCOH werken! Daar heb ik hen voor bedankt.”

Waarom denk je dat jij bent genomineerd?

“Tja, dat vind ik héél lastig om zelf te zeggen! Ik heb al 30 jaar ervaring met dit werk en probeer in ieder geval zo benaderbaar mogelijk te zijn, voor zowel de ouders, collega’s als peuters. Als ik merk dat een ouder ergens mee zit, bied ik een helpende hand. Dat zien mijn collega’s en dat waarderen ze ook.”

“Van mijn collega’s heb ik gehoord dat ze het jammer vinden dat ik volgend jaar met pensioen ga. Ze hebben gezegd dat ze me gaan missen. Ik zal het contact met alle mensen ook echt missen. Ik heb niet alleen het contact met mijn collega’s, maar ook met de peuters, ouders én externen.”

Welke wijze les zou je willen delen met collega’s?

“Spelen is ook leren! Ik heb het vak de afgelopen jaren wel zien veranderen. We richten ons namelijk steeds meer op ‘spelend leren’. Dat heeft ons werk veel leuker én uitdagender gemaakt. We kijken nu steeds meer naar het kind. Vroeger was het werk veel schoolser.”

“Tot slot: wees je ervan bewust dat een peuterschool óók onderdeel is van de basisschool. Ik denk dat het voor basisscholen heel waardevol is als ze ook een interne peuterschool hebben. Daar moet ook gewoon oog voor zijn, want hier wordt de basis gelegd voor later.”

Foto v.l.n.r. René Tromp (bestuurder), Steven Spaans (winnaar), Joke Snippe (bestuurder), Hilda Boymans (winnaar), Minchenu Maduro (dagvoorzitter)

groepsfoto podium met rene, steven, hilda, joke en minchenu

Meer Actueel

foto

Een mijlpaal is bereikt: de 100ste deelnemer van SCOH in Heel Holland Leert! In april nam de 100ste deelnemer van SCOH deel aan Heel Holland Leert.

basisschool kinderen vieren iftar oftewel suikerfeest

Marokkaanse donuts, briwats met kip en barrir: basisschool de Ontmoeting en de Oranje Nassauschool vierden samen het Suikerfeest. De basisscholen ontmoetten elkaar, deelden gerechten en leerden elkaars tradities.

kansrijkorganiseren

Expeditie Kansrijk Organiseren! Op donderdag 14 maart organiseerde onze werkgroep Kansrijk Organiseren een bijzondere studiedag voor o.a. onze (adjunct)directeuren en leden van het MT.